Zápach z lednice? Naučte se mu předcházet!



Už snad každý se někdy setkal s tím, že po otevření lednice se z ní začne šířit nepříjemná vůně, aniž bychom v lednici skladovali zkažené jídlo. Samotný zápach pak snižuje chuť k jídlu doslova na bod mrazu a v takovém případě je potřeba jednat okamžitě.

Houbička na nádobí

Hlavním zdrojem nepříjemného zápachu jsou pak aromatické potraviny, které nejsou uloženy v dokonale uzavřených nádobách. To však nemusí být jediná příčina, tou další může být například zanesený odtokový kanálek. Zanesená špína se dostane do prostoru odtékání vysrážené vody a ucpe ho. Navíc se jedná o místo, které málo z nás čistí a tak se zde mohou velmi snadno množit nejrůznější bakterie. Odtokový kanálek se dá vyčistit za pomoci speciálního kartáčku, pokud takový nemáte, poslouží i drátek omotaný hadříkem.

 

Pokud nepříjemný zápach přetrvává je potřeba umýt veškeré útroby lednice. Vyndejte všechny přihrádky a důkladně je omyjte ve vodě se saponátem. Na redukci zápachu poslouží také roztok jedlé sody nebo citronová šťáva. Lednici po omytí řádně vytřete a nechte uschnout. Teprve potom do ní můžete opět uložit suché přihrádky a zprovoznit jí.

Přeplněná lednice

Zápachu z lednice se dá i předejít. Jak?

1.       Potraviny nikdy nemíchejte dohromady, ale mějte je roztříděné v jednotlivých přihrádkách, maso, zelenina, mléčné výrobky atd.

2.       Ovoce nikdy neomývejte před uložením do lednice, akorát by se rychleji kazilo.

3.       Velmi silně aromatické potraviny vždy před uložením do lednice dejte do uzavíratelné krabičky

4.       Do lednice nepatří hrnce s ještě horkým obsahem. Teplé jídlo totiž narušuje teplotu v ledničce a způsobuje vyšší vlhkost. Vzniká tak prostředí, které je přívětivější k tvorbě bakterií.

Bojovat proti nepříjemnému zápachu můžete přímo i potravinami. Přírodní pohlcovače dokážou účinně pohltit nepříjemný zápach. Zkusit můžete například rozkrojený citron, pomerančovou kůru, misku s jedlou sodou nebo čerstvě namletou kávou.